Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na Krížnu cez Úplaz a Kráľovu studňu v zime

Diskusná téma K článku: Na Krížnu cez Úplaz a Kráľovu studňu v zime

Veľká Fatra je vhodne umiestnené pohorie, z ktorého dovidíte na všetky svetové strany. Prispieva k tomu jej hôľnatý charakter, napokon aj z bralnatej časti sú pekné výhľady. Nadmorská výška je už taká, aby sme sa dostali nad inverziu alebo na sneh, zároveň nám však výšľap z doliny na vrchol nezaberie až tak veľa času. Presne s týmito parametrami pracujeme pri plánovaní jednej nedeľnej túry s motívom "Ako ujsť týždne trvajúcim bratislavským hmlám".

Sona

Dakujeme, zatial sme to zvladli vsetci v zdravi,snad to tak aj ostane.

Atalienka
Add Peter61 -)
Soňa a Ľubo sú ľudia, ktorím "brázdia" naše hory roky a deti učia od malička chodiť po horách a vytvárať si tak lásku k nim... Nie je dôvod na obavu, sú to zodpovední rodičia !
Atalienka

Som veľmi rada za túry s deťmi. Zábery sú fantastické.

Peter61

Soňa + Ľubo,
s tým návratom potme je to asi tak, že to môže byť lákadlo pre tých malých gangstrov.
Na druhej strane, sú ľudia, ktorí nosia čelovky :

. na túry s plánovaným návratom potme

  • aj na túry s plánovaným návratom o 12.00 na obed

Takže ak dakto chodí sám a vracia sa za svetla, je západ slnka z vrcholu preňho španielskou dedinou

Lubo

Chrbat Malej Kriznej bola jedna s moznosti, ktoru som zvazoval. Nakoniec som tadial nesiel, lebo turisti, co odtial prichadzali, vraveli, ze to este nie je velmi presliapane a tak som nechcel, aby sa deti museli brodit. Zato turisti co prichadzali od Kralovej studne hovorili, ze trasa je v pohode preslapana. Cize aj preto sme sli dalej tadial.

FunTTomas

doplním, že v čase snehovej pokrývky sa počas lavínového nebezpečenstva bežne chodí na lyžiach alebo snežniciach po chrbáte Malej Krížnej mapy.hiking.sk/?x=19.05606…, keďže zelená na Kráľovu studňu vedie cez niekoľko lavínových dráh v strmom svahu. Taktiež zostup/výstup po zelenej do/z Malej a Veľkej Ramžinej je v zime veľmi často ohrozovaný mohutnými lavínami!

Lubo

Martin, my sme to takto presne neplanovali ale takto to vyslo. Mali sme viacero alternativ a podla toho, aky bol nas postup, stav druzstva a pocasie sme sa rozhodovali. Traverz ku Kralovej studni bol v pohode, lebo snehu bolo tak akurat - dost aby to bolo pekne zimne ale malo aby bol postup narocny. Tento usek sa im asi najviac pacil. Pri Kralovej studni uz bolo lepsie to dotiahnut na Kriznu a navigacne lahkou trasou to na celovkach po zjazdovke zist. Prvy svist zacal protestovat, ze ho to uz nebavi az niekde tesne nad Salaskami.

Sona

Preco, ved sme mali celovky a ony sa na to uz vopred tesili. Schadzat po zjazdovke s celovkami sa mi zda ok.

Martin knor

Zda sa mi trochu nezodpovedne planovat zimnu turu s detmi tak, ze sa zacne stmievat ked ste na jej najvyssom bode.

Pred par rokmi som siel dost podobnu trasu opacnym smerom na snezniciach. Zo Starych Hor cez Majerovu skalu. Najnarocnejsi bol traverz od razcestia Kralova studna pramen po Uplaz. Ten usek je na sneznice nevhodny, ale bez nich by som ho nepresiel.

Daulagiri

Veru tá Malá Fatra ma vtedy riadne zaskočila tiež, lebo aj na Vtáčniku bolo 8 cm snehu.

Lubo

Veru Mato, my sme pozerali prekvapene zo stupania na Kriznu smerom na Malu Fatru, ze cely hreben krivanskej casti je bez snehu.

Daulagiri

Krajinársky veľmi pekná trasa a v takýchto podmienkach je to skvelý zážitok. Pekne tie deti učíte a postupne zvyšujete náročnosť túr. Fotky sú fakt skvelé.
Deň po vás som bol na Vtáčniku - 1346 a inverzia bola prakticky totožná, bol som prekvapený ako Krížna a spol. svietili na bielo, lebo vtedy toho snehu na horách ešte veľa nebolo.

Lubo

Mame v priprave dalsie zimne chutovky s detvakmi.

Matobee

Fantastické počasie. Konečne ste sa dostali nad inverznú oblačnosť na vysnívané Slnko a nachytali nejaký ten vitamín D. :-)
Na Krížnu posledné roky odkedy je turistika "v móde" chodím málo aj keď ju mám na skok. Sú to "bystrické Rysy". Naposledy pred takmer rokom aj to som ju len míňal cestou za inými cieľmi. Ale vyzerá že cez lockdown si dám tento skvelý okruh ako z núdze cnosť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma