Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zámok, pralesový zvyšok a Kuchynský hrad

Diskusná téma K článku: Zámok, pralesový zvyšok a Kuchynský hrad

Na jar som objavila veľmi peknú lokalitu v Malých Karpatoch. Ide o oblasť medzi Kuchyňou, Rohožníkom a vrcholom Vysoká. Je tu viacero kopcov porastených zakrpatenými a pokrútenými dubmi, skalky a pralesový zvyšok Zámok pozostávajúci zo štyroch malých lokalít. Okrem toho zrúcanina Kuchynského hradu. Dnes si pozrieme z každého rožku trošku.

Adushka

Ako už Matúš komentoval na fb, boli sme na Zámku v sobotu a skoro nás odfúklo, mega vetrisko teda, deti plakali, ako sa báli, stromy padali.. tak rýchlo sme ešte zo žiadneho kopca nezbehli. Inak vieš, že si cestou mala na dosah dve kešky? Jedna na Zámku na dosah od vrcholovej cedule a druhá na Stodôlkach, na fotke máš aj strom, pri ktorom je ;)

MKMK

Pekné lokality.
Lesná cesta, na ktorú ste sa napojili pod Kuchynským hradom, je trasa lesnej úzkokoľajky Malacky-Rohožník-Hubalová. Vami prejdený úsek je v najzachovalejšom stave. Trasa ďalej pokračuje známym skalným priesekom na modrej značke pod Vysokou.
malackepohlady.sk/?p=13067

Martin knor

Pekne miesta. Uz som tu bol 2x, raz na Troch Stodolkach a Vysokej a druhy krat na Jankovej (skalne opkno), ale asi sa sem pozriem este raz, specialne kvoli tym pralesnym zvyskom.

Sona

Na Jankovú sa ešte chystám, tak pozriem aj skalné okno.

Dík za tipy, Adush, neplánovane sme našli kešku na Zámku :) no ako to už u mňa býva, dodnes som si ju nezaevidovala.

Josias

Milí chválenkári. Od 1.12.2021 je vyhlásená Prírodná rezervácia Pralesy Slovenska – Zámok. Platí v nej 5. stupeň ochrany, zákaz pohybu. Gratulujem. Poznám lokalitu už vyše 20. rokov. Nič jej nehrozilo, pokiaľ o nej nezačali písať chválenkári.

Jjano

Nehrozilo jej nič, okrem vyrúbania.

Josias

Podľa zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny §13 ods. (6) "na území, na ktorom platí druhý stupeň ochrany (CHKO) , sa môže náhodná ťažba, pri ktorej hrozí negatívne ovplyvnenie predmetu ochrany územia, vykonať len v určenom rozsahu a za určených podmienok, ak tak rozhodol orgán ochrany prírody ."
Ak si nevie OP presadiť do zákona namiesto slov "náhodná" ťažba slovné spojenie "akákoľvek" ťažba je to jej chyba. To radšej použije stupeň 5. § 16, ods. 1) "je zakázané: b) zasiahnuť do lesného porastu". A samozrejme zákaz pohybu mimo vyznačeného chodníka. To aby si niekto nevyťal nejaký strom.

Bazin

jjano, jednu vec nechapem to aby sa zamedzilo pilcikom a developerom v devastacii sa musi hned vyhlasovat 5? Vid Vydrica, Dev. Kobyla..., asi tu nieco nefunguje normalne. A potom sa vynimkami (volny pohyb, zber plodov, kladenie ohna..) znizuje celkovy pohlad na 5 a tym aj NP.

Jjano

Skúsenosti ukazujú, že áno, jedna z mála možností ako zachrániť vzácne veci, je dať im najvyššiu ochranu. V našej spoločnosti karpatského typu veci ako povedomie či zodpovednosť nefungujú. Väčšina lesákov pozerá na les ako na kubíky, čo je síce v poriadku, drevo nám treba, ale bohužiaľ na kubíky pozerajú aj v tých najvzácnejších lokalitách.

0turista

dennikn.sk/…/?ref=tit

Bolo by k prospechu veci (z pohladu turistu), keby si tito uvedomili jednu podstatnu malickost: pre ochranara bude turista vzdy SUCASTOU PROBLEMU.

Uz sa tesim na vyvoj v NP po ich prevode pod MZP. Prva lastovicka nam prave preletela ponad hlavy...

Jjano

V čom spočíva tá lastovička?

A ako to súvisí s prevodom NP pod MŽP?

Josias

Niečo pre "skúsených" ochranárov, čo strieľajú od boku a nepoznajú ani lastovičky.
Mali by si najskôr pozrieť lesné porastové mapy Informačného systému lesného hospodárstva gis.nlcsk.org/islhp/#lesnictvo
Tam si možno nájsť na gis.nlcsk.org/islhp/mapa napr. lokalitu Zámok a podrobné lesnícke informácie o nej na gis.nlcsk.org/…/opis-a-plan-h…. Zistia tam napr. , že vek porastu je cca 180 rokov a doba rubná je 250 rokov. Teda tie hroziace píly ešte neboli ani vyrobené. Ide pritom o lesy ochranné (lewik.org/…/ochranne-lesy-13-…; forestportal.sk ), ktoré sú vlastne lesníkmi chránené. Rada na záver: kaleráby ochranárov typu nemenovaného E. B. presaďte z hlavy do záhrady. Alebo radšej nazad do Ameriky.

Jjano

Niečo pre skúsených lesníkov: pod náhodnú ťažbu sa zmestí všetko, čo len chceš. Stačí iba vôľa, trpezlivosť a drzosť. Ale to ako skúsený lesník iste vieš.

Josias

JJANO, ako som už písal, náhodnú ťažbu má podľa zákona o ochrane prírody a krajiny v CHKO pod kontrolou ŠOP. Skús čítať pomaly a pozorne. "Nenech cloumat Svou Výsost zlostí." Tiež som v minulosti podporil "My sme les", ale preveril som si aj argumenty druhej strany. A presadil som kaleráby tam, kam patria. Kto vlastne financuje "ultras" medzi aktivistami – "ochranármi"? Aj v relácii Inkognito by si pohorel. A pozri si niekde, kto vlastne nariaďuje výšku príjmov – ziskov z lesov. Lesníci to nie sú. Chce to trochu trpezlivosti, pracovitej snahy dostať sa veci "na korienok".

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum