Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kríž nad Telgártom na Voglovom chodníku

Diskusná téma K článku: Kríž nad Telgártom na Voglovom chodníku

Pandémia nás trošku prikovala doma, a tak som sa dostala aj k tomu, že som si pozrela fotky v archíve Rádiovíkendu RTVS a narazila som na peknú reportáž o Telgárte. Len čo sa pravidlá trošku uvoľnili, vybrali sme sa nový chodníček otestovať, či by mohol byť náhradou pre drobcov, keď sa ockovia s mamami vyberú na veľký cieľ na Kráľovej holi. Test dopadol pozitívne.

Samkoh

jednoznačne som za kríže na sloveenských horách... ich veľkosť by bola na osobitnú diskusiu.

Jjano

Sybolom smrti je kríž iba vo veľmi zjednodušenom či prvoplánovom vnímaní, ak vôbec. Kríž je na Slovensku v prvom rade symbolom utrpenia a obety. To, že to utrpenie a obeta prišli prostredníctvom smrti na kríži, je je druhotná vec.

Ale nech je kríž symbolom čohokoľvek, tak to nie je oprávnenie, stavať ho na vyvýšených miestach a narúšať tak krajinný ráz. To by sme tak potom mohli stavať aj veterné elektrárne, lebo veď sú znakom sú znakom modernosti alebo trebars veľký znak EÚ, lebo je znakom našej prílušnosti k Európe. A takýchto symbolov by sa našlo plno.

Rc

Kriz je znakom smrti. Pre krestanov znakom pozemskej smrti a naopak znak vecneho zivota. Niekto na to aby pochopil potrebude trebars navstivit nejaky lavinovy kurz, pripadne si precitat nejaku ciernu vdovu na nemenovanom ceskom webe a pod. Niekomu staci pozriet na ten kriz na vrchole hory a pochopi. A mozno mu to pomoze zachranit zivot. Ti co tam tie ktize davaju alebo navrhuju vedia preco to robia. A nie je to vzdy z nabozenskeho dovodu.

Jjano

Nikolaa, je rozdiel kríž (alebo hocijaká iná stavba) niekde pri ceste, vhodne zakomponovaný do scenérie a s nejakým pôvodným poslaním, ktorým nebolo zviditeľňovanie a snaha o prvenstvá a je rozdiel kríž (alebo hocijaká iná stavba) na vyhliadkovom mieste, na horizonte a pod. tak, aby ho bolo čo najsamfasa vidieť a aby bol najvyšší...

Kríž symboluje pravý opak honby za naj, naj, naj ...

Nikolaa

Pre niekoho kríž nemá význam pre niekoho má kríž veľmi veľký význam. Keďže som z Telgártu, som veľmi rada, že niečo také vzniklo práve u nás. Kríže v minulosti ľudia dávali aj popri cestách. Keď chodili obrábať polia, tak sa pristavili a pomodlili. Nemyslím si, že by mali zakázať stavanie krížov. Nik predsa nikoho nenúti ísť na miesto kde sú kríže, je plno miest kde nie su.

Gusto

zhodou okolností bola o tomto chodníku uplynulú nedeľu aj reportáž v RTVS v relácii Slovensko v obrazoch.
Tam bolo uvedené, že miestni aktivisti požiadali regionálneho sochára o vytvorenie nejakého umeleckého diela na kopci Ždiar. On navrhol vybudovanie na Slovensku najvyššieho dreveného kríža.
Nuž od sochára by som čakal aj nejaký originálnejší nápad ako stavať kríže o preteky, lebo je isté, že čoskoro niekto zatúži mať svoj najvyšší drevený kríž a bude to pokračovať do nekonečna.
Ako už napísal Matobee, ani ja nevidím žiadny zmysel v stavaní krížov na pomaly každom kopci na Slovensku a konečne by to už niekto mohol zakázať.Podľa ústavy je Slovensko nábožensky neutrálnou krajinou a čo je ešte dôležitejšie, tieto kríže na našich kopcoch nemajú absolútne žiadny estetický zmysel.

Matobee

Po tomto chodníku som mnohokrát vyrážal na Kráľovu hoľu, Zadnú dolinu a pre mňa jedno z najkrajších miest na Slovensku - Martalúzku. Pamätám si ho z čias, keď bol ešte pekne zalesnený. Cestou ním mi otec rozprával v článku opísanú históriu chodníka, ale nevedel som, že viedol až po Bacúch. Ak by sa v tej podobe zachoval dodnes, mohla to byť Nízkotatranská magistrála, na obraz tej Vysokotatranskej.
Kríž som si obzrel v apríly, naproti z Tresníka. Síce neschvaľujem, že z čoraz viac vrchov vytŕča nejaká vyhliadka, kríž alebo niečo iné, akoby sama príroda nestačila, ale proti gustu, žiaden dišputát.
Každopádne pekný článok a ďakujem za oživenie spomienok z mojich detských čias v tomto kraji.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma