Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Liptovský hrad so šesťročným dieťaťom

Diskusná téma K článku: Liptovský hrad so šesťročným dieťaťom

Kubko má od malička rád hrady a tak mu každú letnú sezónu dožičím návštevu niekoľkých. Tiež si pri tom prídem na svoje. Počas tohtoročnej tatranskej dovolenky sme sa vybrali na najvyššie položený hrad na Slovensku, Liptovský, na ktorý som chcela ísť dávno. Predpovedníky hlásia pekné, nie príliš horúce počasie, tak sa vyberáme na okruh z Kalamien.

Janabilesova

Doplním pár informácií z návštevy hradu. Neďaleko od vrcholového smerovníka je krytý prístrešok s lavicami a stolom. Deti potešilo drevené človeče nezlob sa a pečiatka. Okrem nej tu boli aj materiály o hrade, či zápalky a noviny, ohnisko je neďaleko. Na jednom z mostov je inštalované počítadlo, ktorého stlačením môžete zarátať svoju návštevu hradu. Okolie veľmi pekne upravené. Vďaka. Výhľady parádne, na masív Choča, Roháče, Nízke Tatry, Veľkú Fatru, Liptovskú Maru... Deťom sa veľmi páčil aj vstupný rebrík na hrad, ktorý bol v dobrom stave. Cesta po kratšej žltej cez výhľadové lúky do sedla Kráľová a odtiaľ po červenej bola pekná. Čakala som v hornejších partiách viac lesa, ale realita bola iná.

Sona

Mas pravdu, je, nechapem, ako to vzniklo. Vymenim :)

Knor

Uf, po tom vsetkom "turu hodnotim ako vydarenu..." asi nie si moc narocna :-) . Bol som tam veelmi davno, ale toto nie je hrad, na ktory by som sa chcel este niekedy vratit. Vyhlady su stade pekne, ale mury vidno v podstate iba tie, ktore nanovo vymurovali.
Inak, nie je trasa v mape zakreslena naopak?

Janabilesova

My sme sa minuly rok pokusali dobyt hrad od Bukoviny a neuspeli sme. Kvoli tazbe sme to vzdali, ten chodnik cervenej znacky bol v case nasej navstevy neprechodny, hlboke vymole, blato...Ist mimo neho v lese sa nedalo, a tak sme boli nuteni sa s malymi detvakmi otocit. Bola to skoda. Ale aj vdaka tomu sme autom napokon prisli do Kalamen, kde sa deti okupali.

Lubo

Vidis, a u nas radsej za eurofondy tahaju lesnici asfaltky. Na nich potom ciha lesna straz pripadne strazna sluzba narodneho parku na cyklistov. (facepalm)

PaliT

Nedávno som obdivoval rakúske lesné cesty. Zdá sa mi, že ich budujú s použitím viacerých vrstiev štrku, dolu makadam a postupne až k uvalcovanému povrchu z drobného štrku pomiešaného hádam s pieskom. Zdá sa mi, že to muselo stáť strašné peniaze, na druhej strane to vydrží večnosť a nezápasia s bahnom, ako je to bežné u nás.

Myslím, že u nich koordinácia turizmu a hospodárskych zložiek existuje, u nás je to zatiaľ sci-fi. Bolo by zaujímavé zistiť, ako to tam funguje, mohol by to byť zaujímavý námet na článok.

Lubo

PaliT, v tomto smere by v prvom rade mali posobit oblastne a regionalne zdruzenia turizmu, ktore by mali viest (aj) s lesnikmi dialog. Toto sa proste nemoze diat v jednom z najturistickejsich regionov Slovenska. Staci sa ist inspirovat do Rakuska, ako to tam v takychto pripadoch robia, aby zmiernili dopad. Vsetko sa da, len treba chciet.

Sona

Luky boli pekne. Z tej druhej strany spodna cast doliny stala za to a sedlo Polana takisto.

Ran

Soni, predbehli ste nas presne o týždeň. Nešli sme okruh, len tam a späť po lúkach. Krásne výhľady, ovady, no k tej partii do bazéna sa mi nechcelo:-) pekná túrička pre detváky.

PaliT

Vidím, že hrad neustále vylepšujú, mostík z titulky si nejako nevybavujem. Keď sme tam boli, tak pre deti pripravili atrakciu vo forme hradného predstavenia, viď foto.

Tá bahenná zvážnica je mrztusť, ale treba asi čestne dodať, že my turisti používame ich cesty, nie naopak...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma