Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prosiecka a Kvačianska dolina s deťmi

Diskusná téma K článku: Prosiecka a Kvačianska dolina s deťmi

Začiatkom júna sa syn s vnúčikom chystajú na Liptov. Môj kalendár ma tiež pustí, tak sa teším na pekné dni v prírode. Jedným z ich cieľov je Prosiecka a Kvačianska dolina. Veľa som o nej počula, čítala, videla pekné fotky aj na Hikingu. Kubko je nadšený, keď mu tati vysvetlí, kam pôjde a aké zaujímavosti ho čakajú. Najviac sa teší na skaly a rebríky.

Rdbb

Martin,

v tvojom prispevku mi chyba ekonom. realita pre taketo sluzby. Aky obrat mimo 30-60 dni roku s vyssou navstevnostou, ktora by zabezpecila ako take vynosy? To nielen pre dany pripad, vseobecne na SVK. Podobne je tak aj s turist. chatami mimo Tatier. Pritom za posl. roky sa vyrazne zvysili volnocasove aktivity i u nas. Ale neda sa predpokladat, ze plosne ich budu pokryvat taketo sluzby. Tak ako ani miestny farmar nestoji ekonomicky na nahodnych odberateloch. Tieto sluzby neuzivia zjavne ani miestni, nech je pricinou aj lokalne zmena demografie. Pritom vydavky na potraviny su i vyssie ako v case existencie malych obchodov v obci, i preto, ze si predtym aj viac dopestovali / dochovali a zaroven sa statisticky nakupuje viac.

Osobne nemam problem teraz ako pred 30-40 r. si na celodennu odniest ten kg potravin, i 3 a viac litre tekutin (povacsine pri zdrojoch pit. vody ani nemusim taky objem od nastupu) a to pouivam iba verej. dopravu a ak nie ojedinele absentuje, tak peso napr. aj az do LM.

Iste su priklady aj ine, kde sa to dari, ved napr. cez kopec vo V. Borovom, aj ked tiez nie na potraviny, ale restauraciu / bufet.
No potom zase nemalo restauracno-zabavnych biznis modelov (nielen -landie, ale i mensie dvory) tiez nemam vsade za to prave az lokalne dost nepatricne. Takto sa konzumuje prostredie plus vsetky dopady nan, ved tazisko casto tvoria len navstevnici cisto pre tento produkt. Ostal by som radsej viac pri zazitku z prostredia a stretnutia s ludmi v nom.

Martin czuczor

obci prosiek chýbajú stravovacie služby a obchod s potravinami, ten je zrušený, dokonca aj pohostinstvo je zrušené. na konci obce je parkovisko s bufetom, ten však z nášho trojdňového pobytu fungoval iba 1 deň, cez víkend nebol. takže turistovi nie je ponúknuté stravovanie. za občerstvením sa musí vybrať do iných obcí. ak po túrach navštívite tatralandiu, služby občerstvenia tam končia o 18:00 hod., čiže zostanete bez tekutín, večere, a aj očakávanej kávičky. ten, kto príde do prosieku na viac dní a nepríde vlastným autom, potraviny mať nebude. aká je predstava obce o vítaní návštevníkov ?

Sona

Urcite by som odporucala ist s dietatom hore Prosieckou dolinou, ked su tam rebriky, a dole Kvacianskou, kde je uz len lesna cesta.

Martin11

caute, chystame sa tiez, cize lepsie je ist s dietatom hore prosieckou a dole kvacianskou? dakujem za odpoved..

Jjano

Myslím, že tá cesta vtedy musela vyzerať trochu inak, aspoň v tých strmých skalnatých pasážach - zrejme tam bola nejaká sypaná vozovka, ktorú už medzitým odniesla voda...?

Boro

Knor, predstav si, že tadial chodil aj autobus, ktorý vozil ľudí z Borového do roboty do Mikuláša. My sme ho zažili. Bol to taký ten malý autobus, s "čumákom" a keď išiel naspäť do Borového, tak v tých najstrmejších úsekoch museli ľudia vystúpiť a potlačiť. Nikomu to nevadilo, ba práve naopak, boli radi, že majú nejakú robotu a dostávajú výplatu.

Knor

Ked som bol maly, tak som tou cestou nad Kvacianskou dolinou siel s ujcom na embecke. Ked som ju nedavno videl, nechapal som, ako sme po nej mohli prejst.

Pocestna07

Ano, budú sa určite páčiť - aj druhá je už skolaudovaná a slúži turistom - a že ich tam v pondelok, keď po daždi vykuklo slniečko nebolo málo :)

Vlado z NZ

Tak vidim,ze by sme tam mali ist s detmi znova, tie vyhlidky sa im budu pacit...

Adina

Peknú túričku ste urobili. Trojnásobná radosť. Babina, tato, Kubko :-).

Janabilesova

Ahoj, dakujem za tip a podobny popis. Nam sa s detmi minuly rok navsteva mlynov tiez osvedcila, pacilo sa im. Nie vsetko sme navstivili, takze bude co pozerat ja nabuduce.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma