Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimné Jánošíkove diery so 4-ročným dieťaťom

Diskusná téma K článku: Zimné Jánošíkove diery so 4-ročným dieťaťom

Ráno som mal s Kubkom naplánovaný odchod z Tatier do Bratislavy, a keďže auto sa podarilo zbaliť ešte predošlý večer, mohli sme naozaj skoro vyraziť. Škoda by však bolo nevyužiť posledný deň pred oteplením, a tak sme to vzali cez Malú Fatru. Pôvodne sme chceli ísť len do Dolných dier a na Podžiar, ale ako to už býva, zlákalo nás a dali sme to ako okruh aj cez Nové diery.

Sona

Tiez sa osvedcuje "bude tam potocik".

Tomka

My sme chodili s deťmi tiež od malička a tiež bolo treba motivovať. Učili sme sa poznávať stromy, kvety, skaly.
Tým, že boli dvaja často sme súťažili - kto prvý uvidí značku, kto nájde prvý dubový /alebo iný/ list, kto bude prvý na zákrute ap. Vždy sme si dávali malé ciele - prísť k tomu stromu a keď sme pri ňom, hneď ukázať na ďalšiu zaujímavosť /skalu, výhľad, lavičku/ a máme ďalší cieľ.
A samozrejme zvieratká - od mravca, cez salamandru, hada, vtáky, srnky, vždy keď niektoré uvideli, zabudli, že ich bolia nohy. Vždy sme o tom zvieratku niečo povedali aj sa dačo naučili a hlavne prešiel im čas.
A tak ako Luba, aj mňa po túre vždy viac boleli ústa ako nohy. Ale oplatilo sa! Majú pekný vzťah k prírode.

Lubo

V prvom rade už na začiatku túry aplikujem palivo (keksíky, trochu čokolády, perník, domáci koláčik), aby mal načo šliapať a aby bola energia pre svižný začiatok. Potom pravidelne dopĺňam striedavo nasladko (pozri začiatok) alebo naslano (chlebík-lepeňák). Nezabúdam na tekutiny. Ku koncu túry vytiahnem bonus - hroznový cukor - a pravidelne podávam výmenou za úsmev a nefrflanie. Hroznoveho cukru treba mať dosť, lebo ako rýchlo nastúpi tak aj odznie účinok.

Druhým pilierom je rozprávanie. Rozprávky si nepamätám a výmysly iného druhu nemám rád. Takže rozprávam o lese, skalách, o tom ako ľudia horu objavovali, využívali a ako a prečo sa teraz musia chrániť. Ideálne je keď sa ide trasou, kde vidieť prírodné procesy priamo na vlastné oči. Na konci túry mám mozole na ústach :-)

Ferofero

wawrik: my sme používali napríklad sutaž že kto najde ako prvý viac turistických značiek, alebo odmena vo forme niečoho sladkého na konci alebo niekde na chate - palacinky alebo buchty vždy zabrali, vždy sme malej dovolili kupiť si magnetku. Zaberalo aj rozpravanie alebo vymýšlanie rozpravok počas šlapania, deťom ujde čas a ani nezbadaju aa su v cieli

Wawrik

Ahoj,

Ľubo, mňa by zaujímali tie „všakovaké spôsoby“ motivácie štvorročného šarkana :-) Veľmi konkrétne prosím, ku koncu dlhších túr mi už občas dochádza fantázia.

Btw, ak by niekto hľadal viacdňové túry mimo SK vhodné aj pre dieťa prípadne starých rodičov, slušný je nepálsky Poon Hill trek wawrik.blogspot.sk/…/nepal-20…

MisoB

Dolnými dierami sa môžeš prejsť aj virtuálne google.sk/…/data=!3m7!1e1!3m5!1sW3eeq5ibwUF6PxtazDLjWA!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DW3eeq5ibwUF6PxtazDLjWA%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D1.5000076%26pitch%3D-3!7i13312!8i6656?hl=sk ... ale niektoré rebríky sú už odvtedy vymenené.

+Iko+

:) kuk na You Tube ... tam nájdeš odpovede :)

Brigi

Dobrý deň, túra je krásna. Chystáme sa tam začiatkom marca, ak by bol vhodný terén pre dieťa, chceli by sme aj na túru. Chcem sa spýtať koľko rebríkov tam je (Dolné, Nové Diery na Podžiar)? Tie rebríky sú schodiskové alebo klasické rebríky? ´Dakujem

Bazin

Tema deti je velmi osemetna, kazde je ine, napriklad my sme s konom skoncili v 3 rokoch a potom boli tury len take aby zvladli po vlastnych.
Presne ako Fangorn pise, ked sa dieta spita kedy pojdeme opet tak to je ta prava odmena a spetna vezba, ze sa to robi dobre.

Drzim Kubikovy palce!

Fangorn

super článok. zažívam čosi podobné, náš starší bude mať 4 roky za mesiac a už teraz toho zvláda pomerne dosť - teda ak sa mu chce čo zistíme až priamo keď sme na túre :)
myslím si že to treba pestovať od malička, nosili sme ho v šatke, potom v nosíči, teraz chodí sám a do nosiča som presunul toho mladšieho :)
Ten pocit keď prídeš z hor a dieťa sa ťa spýta že kedy ideme zase - to je na nezaplatenie a veľmi si to doma užívame :)

Ferofero

...a to hovorím z vlastnej skusenosti kedže tiež beriem decká na tury a nie su to len prechádzky lesom

Ferofero

Každé dieťa je s pohladu toho čo zvládne odšlapať iné a každy rodič si najlepšie pozná svoje dieťa a vie čo si može dovoliť vzhladom na jeho schopnosti a na schopnosti rodiča v prípade potreby dieťa bezpečne zniesť dole. Žiadny rodič si predsa nechce skántriť svoje dieťa niekde v lese :D presne ako píše Lubo

Lubo

Peter61: Haha, davat vodik do balona je podobna prca ako si svietit zapalkou pri naplnani bezinoveho varica palivom v noci :-). Ci si to myslel tak, ze este pridame kvapalny kyslik a mame raketovy pohon?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma