Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Náučný banský chodník Novoveská Huta

Diskusná téma K článku: Náučný banský chodník Novoveská Huta

Vydáme sa na putovanie okolo obce, ktorá, ako banská osada patriaca Spišskej Novej Vsi, je spomínaná v listinách mesta v roku 1383. Miesto je pozoruhodné tým, že sa na jednej lokalite nachádzala ťažba až troch významných nerastných surovín - medenej rudy, sadrovca-anhydridu a uránovo-molybdenitového zrudnenia. Na sklonku 19. storočia tu boli zriadené Novoveské klimatické kúpele, fungujúce až do 2. polovice 20. storočia. Tabule náučného chodníka vybudoval Banícky spolok Spiš v Spišskej Novej Vsi a otvorený bol v septembri 2013. Tabuľky na smerovníkoch nesú znak organizácie Lesy mesta Spišská Nová Ves.

Bazin

DanielaM, dufam ze sa vam bude pacit.
Snazim sa viest deti k prirode ako mna moji rodicia.

DanielaM

To bazin: Pekne ste sa presli, velmi pekne. Tesim sa, ze mnohe tvoje napady pouzijeme na vychadzky s nasim Kubkom.
Ked budes takto pokracovat, tak sa iste raz dockas, ze ti tvoji partaci odnesu v batohu pivko ako cielovu odmenu az na kopec :-)

Bazin

Andy, vyhlady su obmedzene a mladina rychlo ratie. Este by som niekedy chcel zajst na skalku Matka Bozia, kde donedavna este nebola zlta v mape zaznacena.

Joj s tymi partakmi to zacina byt coraz tazsie, a treba vymyslat zaujimave vyslapy ako tento s mineralmi na halde.A aj kopec druhov hribov ich potesil

Dik.

Adina

Keď som pri začiatku trasy na Medvediu hlavu našla informačnú tabuľu o banskom náučnom chodníku, tušila som krásne výhľady počas jeho prechádzania. Potvrdil si. Sú ozaj krásne. Plán bol pri najbližšej ceste na východ zájsť "skontrolovať" :-). Pôjdem určite, len čo vhodné paličky dostanem ... :-)

Roman, máš úžasných parťákov do hôr. Môžeš byť na synov pyšný.

Vďaka za článok.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov