Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bratislava, Lamač – Kačín a späť

Diskusná téma K článku: Bratislava, Lamač – Kačín a späť

Nastane čas, keď do rodiny začnú pribúdať noví členovia, ktorým sa treba prispôsobiť a s ktorými treba tráviť voľné chvíle v prírode. Naša rodina a naši priatelia si obľúbili malokarpatskú lokalitu Kačín, ktorý leží v tesnej blízkosti Bratislavy v oblasti Bratislavských mestských lesov (lesopark).

Elena Šeligová

Veľmi ďakujem za výklad k informačnému panelu, veľmi ma zaujal, tiež ďakujem za ostatné milé komentáre.

Tulak007

Na webke geocaching.com$ret sa da najst (aj cez google...) pod heslom BLUMENAU 1866 seria 5 clankov o prusko-rakúskej vojne v r.1866 (su to vyyborne clanky - aspon mne sa velmi pacili :-) a dakujem touto formou ich autorovi za ucelenejsie rozsirenie tychto verejnosti velmi malo znamych informacii).

PS: velmi dobre je spraveny aj "preklik" na jednotlive 1-5 clanky jednoduchym kliknutim na uvodne jednotlive obrazky 5 pomnickov. Super...

Tidoj

Zabudol som napísať, že Prusi prichádzali od Stupavy a Malaciek, ktoré obsadili.

Tidoj

Ja by som dodal len dve veci:
1.) Veľmi pekná, rýchla a nenáročná cesta z Lamamča na Kačín je dolinkou od chatovej oblasti - mapy.hiking.sk/?trasa=JeJIa . Človek by ani nepovedal, že to je hneď za sídliskom.
2.) A k tomu informačnému panelu „Pamätník bitka pri Lamači 25 minút“ - kto nevie: V lete roku 1866 u nás bojovali Prusi ("severovýchodní" "Nemci") s Rakúšanmi o to, kto bude väčší frajer spomedzi nemecky hovoriacich štátov a zjednotí všetkých Nemcov do jednej ríše. Vyhrali Prusi, ale tu u nás sa Rakúšanom (a Čechom a Slovákom) podarilo ubrániť. Prusi chceli dobyť Bratislavu, aby si zabezpečili pohodlný útok na Viedeň, lebo o to im išlo. Rakúšania sa opevnili v Lamačskej bráne. Tam bojovalo najmä delostrelectvo. Preto sú v Lamači a Dúbravke pamätníky, aj roztrúsené hroby účastníkov (neviem presne kde). A to isté je aj v lese medzi Lamačom a Kamzíkom. To preto, lebo Prusi sa snažili obísť Rakúsku obranu cez les od Stupavy (Lamača) do BA. A preto sa bojovalo aj v dnešnom lesoparku a na viacerých miestach sú pamätníky tejto bitky.

Sona

Je to pekna vychadzka, odporucam.

Bazin

si mi pripomenula, ze sme tam uz davno neboli.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov