Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Deti oddychujú
Deti oddychujú Zatvoriť

Túra Selčiansky Malý diel s deťmi - v lete i na jeseň

Už dlhé roky ma láka kopček nachádzajúci sa kúsok za známym Panským dielom. No až toto leto sa mi sem podarilo sa dostať. Pri hľadaní trás, ktoré sme ešte v okolí Banskej Bystrice neboli, som objavila žltú značku, vedúcu od lyžiarskeho vleku v Čachove, smerom na Malý alebo tiež Selčiansky diel. Ideálna trasa s deťmi. Hneď kúsok nad parkoviskom začínajú krásne výhľady. Trasa je zároveň krátka. Nadšení krásnou prírodou, ktorá sa nám tu ponúka, sme vedeli, že sa sem chceme vrátiť aj na jeseň.

Vzdialenosť
2,6 km
Prevýšenie
+277 m stúpanie, -277 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto a jeseň – august 2019 a október 2019
Pohoria
Starohorské vrchy
Trasa
Voda
Fuggerov dvor (reštaurácia)
Doprava
Banská Bystrica (vlak, bus) - Selce (bus), parkovanie pri Fuggerovom dvore
SHOCart mapy
» č.1093 Kremnické vrchy, Poľan (1:50.000)

Leto

Zaparkujeme na parkovisku pri Fugggerovom dome. Deťom sľúbime, že po túre sem zájdeme na obed a na ihrisko. Od turistického smerovníka na zákrute stúpame prudko do kopca. Po našej pravej strane zrejme zvyknú bývať ovečky, je tu ohrada. Teraz je ale prázdna. Ovečky sú asi niekde na paši. Neskôr ich budeme počuť štrngotať zvončekmi, naozaj sú s pastiermi hore v kopcoch.

Po úvodnom stúpaní sme na lúke, kde je pastiersky domček. Je nádherne fotogenický, fotím ho zo všetkých strán. Laure sa tiež veľmi páči. Klope na dvere, no Lukáško sa k nemu nechce priblížiť. Starkí mu včera čítali o medovníkovom domčeku, žeby sa bál, kto z domčeka vyjde?

Veľmi sa mi páči strom, ktorý tu osamotene stojí na lúke. Presne si viem predstaviť pastierov, ktorí sa pod ním v lete vyvaľujú a je pre nich jediným útočiskom v čase horúčav. Za stromom je výhľad na známy banskobystrický vrch Urpín a východnú časť Banskej Bystrice. Smerom k parkovisku vidíme lyžiarsky vlek Čachovo v Selčianskej doline.

Stúpame ďalej do kopca a horúco je veru aj nám. Cesta ide hore stráňou, stromy nás nechránia a slnko pečie. Výnimočne nám stromy poskytnú tieň, vtedy sa mu veľmi tešíme. Rozmýšľam, že sem musíme prísť znova na jeseň. Nebude tak teplo a okolo nás uvidíme všetky kopce v jesennom šate.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Je tu obrovské množstvo lúčnych koníkov, cvrlikajú a skáču nám pod nohami. Laura si ich berie na ruky a riadne sa z nich teší. Lukáško vôbec nechce šliapať, takže si ho viažem do šatky a rýchlym tempom stúpam hore. Dušana s Laurou nechávam za sebou.

Celou cestou vidím krásne výhľady, po ľavej ruke dovidím až k stožiaru na Vysokej - kopec v masíve Podkonických Plešov. Hore na vrchole je malá drevená rozhľadňa - s tabuľou informujúcou o dosiahnutej nadmorskej výške 935 m. Laura nadšene vylieza hore a keď vznikne bitka o rebrík, okamžite stanovujeme pravidlo, že hore môže byť vždy iba jedno dieťa. Laura sa hore posadí na lavičku a odmieta zísť, Lukáš dole ručí, že aj on chce. Vrcholová idylka.

Pod rozhľadňou je v drevenom boxe uskladnené drevo, ktoré je pripravené na opekanie, aj palice sú tu. Ohnisko je hneď kúsok hore na kopci. Parádne pripravené miesto. Vyšliapem si až k turistickému smerovníku, značka ďalej pokračuje na Panský diel cez sedlo Šachtička.

My už ale ďalej nemáme v pláne pokračovať. Práve naopak, vidíme, že sa blíži dážď a tak rýchlo zbiehame dole kopcom. Dážď nás zachytí kúsok od parkoviska. Rýchlo sa schovám vonku vo Fuggerovom dvore na terase, no deťom dážď neprekáža. Dážď-nedážď, radostne sa rozbehnú k sľúbenému ihrisku. Vo Fugerrovom dvore si dáme výborné halušky a šúľance. Tiež si kúpime domácu bryndzu a syr. Sme spokojní s výletom.

Jeseň

Je pondelok a odchádzame do Bratislavy. Ale ešte predtým si chceme užiť jesenný výlet v okolí Banskej Bystrice. Kam ísť, keď času je málo, ale túžba po výhľadoch veľká? No predsa Selčiansky diel alebo oficiálne Malý diel.

Je krásna teplá jeseň, stromy hýria farbami. Je tak teplo, že s Dušanom sme len v krátkych rukávoch, hoci je koniec októbra. Stúpame do kopca a tráva je žltá, vyschnutá. Pod nohami nám už necvrlikajú lúčne koníky. Čo robia lúčne koníky a cvrčkovia v zime? Zalezú a prežijú ako lienky a električky - cifruše, či nakladú vajíčka a pomrú? Neviem deťom povedať.

Laura i Lukáš sa veľmi tešia z túry. Kým v letnej horúčave Lukáš odmietol šliapať a išiel v nosiči, teraz to celé šliape sám. Pod každým stromom deti čaká kopa lístia a okrem známej listovej vojny deti vymysleli aj "listovú spŕšku" - prúd lístia na hlavu a "listový krémik" - lístie rozotierajú po nohe. Detská zábava zaručená.

My dospelí si vychutnávame výhľady. Je to tu úplne iné ako v lete. Zaujímavý je mesiac, ktorý napriek obednému času vidíme vysoko na oblohe. Našli sme tu úplne inú atmosféru. Plánujeme prísť aj v zime, spoznať to tu chceme aj na jar. Selčiansky (Malý) diel a štyri ročné obdobia. Myslím, že sme objavili naše obľúbené rodinné výletné miesto v okolí Banskej Bystrice.

Fotogaléria k článku

Najnovšie