Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vtok z Dunaja na jar za vyššieho vodného stavu
Vtok z Dunaja na jar za vyššieho vodného stavu Zatvoriť

Túra Veľkolélsky ostrov a Lohotský močiar s deťmi

Riečny ostrov sa nachádza neďaleko osady Veľký Lél, čo je dnes miestna časť obce Zlatná na Ostrove. Je ľahko dostupný z dunajskej hrádze. Ideálny je na výlet s malými deťmi. Okrem lúk, lesa alebo vysokých solitérnych stromov ich nadchnú hlavne pasúce sa zvieratá či mušle na brehu Dunaja.

Vzdialenosť
10 km
Prevýšenie
+90 m stúpanie, -90 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 01.04.2017
Pohoria
Podunajsko: Podunajská nížina - Podunajská rovina
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 110 m n. m. Lohotský močiar
  • Najnižší bod: 105 m n. m. breh Dunaja na Veľkolélskom ostrove
  • Mapa: Otvoriť mapu v novom okne
Voda
Ekofarma Ostrov
Doprava
Zlatná na Ostrove (vlak, bus, parkovanie vo Veľkom Léle pri ekofarme)
SHOCart mapy
» mapa momentálne nie je v ponuke

Trasa

Veľký Lél – Mahulienin most – PR Zlatniansky luh – Hlboká žila – Veľkolélsky ostrov – Veľkolélske rameno Dunaja – Dunajská sihoť – Veľkolélske rameno Dunaja – Veľkolélsky ostrov – Hlboká žila – Mahulienin most – Veľký Lél

Po vybudovaní vodného diela v Gabčíkove bol ostrov odrezaný od Dunaja a hrozil mu zánik. Nedávno, len pred pár rokmi (2014) sa vďaka aktivite Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) podarilo znovu sprietočniť Veľkolélske rameno Dunaja a príroda sa vracia do pôvodného stavu.

Ostrov z rozprávky

Na ostrov sa dostaneme po Mahulieninom moste, natáčala sa tu totiž známa slovenská rozprávka Mahuliena – zlatá panna, odtiaľ pochádza názov premostenia. Ostrov bol po stáročia využívaný na pasenie dobytka, preto sú na ňom lúky. No hrozil im zánik, až kým sa nepodarilo ochranárom obnoviť pasenie dobytka (od roku 2008). Totižto mimoriadne cenné záplavové lúky začali po skončení pasenia v 90-tych rokoch 20. storočia rýchlo zarastať náletovými drevinami. Pasú sa tu stáda dobytka, oviec, kôz aj koní. Dokonca je tu pár kusov maďarského stepného dobytka (s dlhými rohmi).

Rastie tu niekoľko impozantných stáročných dubov a nájdeme tiež mohutné hlavové vŕby, ale bolo by ich treba opäť orezávať, sú prestarnuté a práve orezávaním sa zvyšuje ich životnosť. Žije tu májka fialová - jedovatý chrobák, tak treba dávať pozor, čo deti berú do rúk!!!

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V mokrejších častiach ostrova je džungľu pripomínajúci občasne zaplavovaný les s lianami. Na brehu Dunaja nájdeme štrkové pláže s množstvom popadaných stromov. Pri bližšom pohľade vidieť, že ide o dielo bobrov. Na druhej, maďarskej strane, má Dunaj naopak strmé a vysoké brehy s hniezdami brehúľ. Malú časť ostrova zaberá prírodná rezervácia Zlatniansky luh, vyhlásená za účelom ochrany jediných zachovalých ukážok lužného lesa s hniezdiskami vodného vtáctva dolného toku Dunaja na vedeckovýskumné a náučné ciele.

Po ostrove sa možno pohybovať voľne, treba však rešpektovať miesta pasenia, ktoré sú ohradené elektrickými ohradníkmi a menia sa podľa potreby. Klasicky sa zvykne ísť od mosta napravo poľnou cestou cez lúky a neskôr les až k miestu, kde do ramena vteká voda z Dunaja. Ak nie je vysoký vodný stav je možné prejsť ďalej cez Dunajskú sihoť a prísť po hrádzi do Malých a Veľkých Kosíh.

Lohotský močiar

Pridávam aj pár fotiek z iného pekného miesta - Lohotského močiara, ku ktorému si možno odskočiť z cyklotrasy Kolárovo – Komárno. Alebo aj z Veľkolélskeho ostrova (nie je to ďaleko). Ide o močiar vzniknutý zarastaním mŕtveho ramena Váhu, ktorý sa nachádza za iným mŕtvym ramenom (veľmi širokým) pri obci Kameničná. V lete je veľká časť vodnej hladiny pokrytá kvitnúcimi rastlinami. Vodnú plochu ale možno obdivovať len z obvodu, nie je tu žiadny chodník priamo cez močiar.

Fotogaléria k článku

Najnovšie