Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Test Didriksons 1913 – detská bunda a nohavice

Tohtoročné leto je v znamení častých zmien počasia s väčšími teplotnými výkyvmi. Preto treba mať výbavu pre malé deti dostatočne variabilnú. Zároveň to samozrejme nie je lacná záležitosť, najmä keď ide o outdoorové veci a deti tak rýchlo rastú. Na túto sezónu obliekame Kubkovi vodeodolný komplet od Didriksons1913. Okrem iného nás oslovila možnosť vypáraním švov zväčšiť oblečenie o jednu veľkosť.

Výrobca
Didriksons1913
Model
bunda Casy, nohavice Noki
Typ
vode a vetruodolné trojsezónne oblečenie
Materiály
100 % Polyamid (Nylon)
Vodný stĺpec
5000 mm
Farebné kombinácie
bunda ružová a zelená, nohavice ružové a čierne
Páči sa mi
dizajn, vyhotovenie, precízne vymyslené detaily, možnosť predĺžiť o jednu veľkosť
Nepáči sa mi
zložitejší odhad veľkosti
Ostatné info
vodný stĺpec podľa ISO811: 5000 mm, po 3 opratiach výrobca uvádza min. 2000 mm
Infocena
bunda 69,90 € a nohavice 42,50 €

Aktualizácia 27.03.2014
Po pravidelnom 9-mesačnom testovaní bola pridaná časť Skúsenosti po trištvrte roku a Záver. Pribudlo aj 12 nových fotografií v galérii pri článku. Pôvodný článok vyšiel 24.07.2013 ako Predstavenie.

Bunda

Ide o nezateplenú vetru a vodeodolnú bundu, vyhotovenú zo 100 % Polyamidu (Nylon). Má dve vrstvy, s textilnou podšívkou v spodnej časti zo sieťoviny, inde z ľahkej plnej látky. Švy sú podlepené, zips nie je podlepený ani vodeodolný, ale je podložený légou. Hore je pod ním kus mäkkého flísu, aby dieťatku neodieral bradu. Spodnú časť bundy je možné stiahnuť pomocou lanka.

Bunda má jedno vnútorné a dve vonkajšie vrecká. Vnútorné je zo sieťoviny, vonkajšie sú položené výškovo mierne asymetricky, zatvárajú sa na zips a ešte sa zhora preložia légou a zapnú "cvokom". Kapucňa je podšitá sieťovanou látkou, šilt je mierne vystužený. Kapucňa sa dá odopnúť pomocou cvokov, jej veľkosť a tvar je možné regulovať suchým zipsom.

Asi najzaujímavejšia na tejto bunde je možnosť vypárať označené červené švy vo vnútri rukávov v podšívke a predĺžiť tak bundu o jedno číslo, cca o 3 cm. Kvôli tomu je bunda aj o niečo širšia a tak máte na začiatku pocit, že drobec sa v nej stráca. Ešte treba spomenúť výrazné reflexné pásy na kapucni, na rukávoch vo výške lakťov a na spodnej zadnej časti. Bunda aj nohavice majú aj štítok na meno.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Nohavice

Nohavice sú taktiež nezateplené, vetru a vodeodolné, z rovnakého materiálu ako bunda, majú podlepené švy. Na páse držia pomocou širokej gumy plus je možné ich stiahnuť šnúrkou. Sú dvojvrstvové, podšité tenkou plnou látkou. Oblasť zadku je podšitá ešte aj jemným flísom, aby drobcovi nebolo zima na riťku, keď sedí na zemi, najlepšie v kaluži. Nad pravým kolenom je jedna kapsička zapínateľná na suchý zips. Spodná časť na každej nohe sa dá stiahnuť taktiež pomocou suchého zipsu. Rovnako ako bunda sa nohavice vypáraním švu dajú o jednu veľkosť predĺžiť. Na spodku je široký reflexný pás, prevažne vpredu, ale zasahuje aj do zadnej časti.

Skúsenosti po krátkom čase

Začala by som hneď pri výbere veľkosti, čo bol dosť problém. Naše dieťa je vysoké a štíhle, teraz nosí veľkosť 92. Podľa veľkostných tabuliek na stránke dovozcu bol výškou adept na 90, ostatnými rozmermi na 80 (Didrikons1913 stupňuje veľkosti po desiatkach cm), čo sa nám zdalo málo, pôvodne sme uvažovali dokonca o 100 cm. Napokon máme 90, ktorá je ešte stále o niečo väčšia, ako by bolo z estetického hľadiska vhodné. Na funkčnosti to však nemení nič a aspoň mu dlhšie vydrží. Určite však treba pred výberom oblečenia spolupracovať s tabuľkou veľkostí alebo odev dieťaťu rovno vyskúšať.

A teraz už ku skúsenostiam z terénu. Materiál je na prvý dotyk mäkký a poddajný. Bunda Kubka vôbec neobmedzovala v žiadnej obľúbenej činnosti, ani keď sa zohýbal pre kamienky či drievka a následne ich hádzal do potoka. Okolo hlavičky sa dá pekne upevniť vďaka posuvnej úchytke so suchým zipsom tak, aby mu kapucňa nebránila vo výhľade a zároveň odolávala dažďu a vetru. Poznáme to - deti si majú záujem všetko z hlavičky dať dolu, pri správnom nastavení tejto bundy sa mu to však nepodarilo. Veľkosť, resp. hĺbka kapucne sa vzadu dá regulovať podľa potreby. Predný šilt je tiež príjemný, bráni aspoň čiastočne dažďovým kvapkám padať priamo do tváričky. Zapínanie rukávov je tiež variabilné vďaka úchytkám so suchým zipsom. Je ho tam dosť, aby sme mohli rukávnik upnúť tesne nad zápästie, čím umožníme rúčky používať bez obmedzenia, a zároveň zabránime vode vniknúť popod manžety do rukávov. Zapínanie na zips s prekrytím je síce bežným prvkom outdoorových búnd, avšak pri výrobkoch pre malých trpaslíkov na to výrobcovia bežne nemyslia.

Počas dažďa kvapky pekne stekali a materiál nejavil známky premočenia. Ako to bude, ak nás niekde v prírode zastihne naozaj poriadny lejak, to zatiaľ nemáme vyskúšané. S drobcom sa snažíme takejto situácii vyhnúť.

Nohavice vyzerajú fakt veľké, z čoho sa vykľul aj omyl výrobcu, ktorý na webe priznáva výrobnú chybu, a teda nohavice sú o niečo väčšie, než by mali byť. Použitiu to však nebráni vzhľadom na dobre vyriešené upevnenie okolo pásu. Je možné ich takto ľahko obliecť aj na tepláky, resp. na inú spodnú vrstvu. Pásová guma je dosť vysoká, čím bude brániť, aby sa Kubkovi vyťahovalo tričko z nohavíc. Vďaka širšiemu modelu sú aspoň čiastočne chránené pred dažďom aj topánočky, ak sme dieťatku neobuli čižmičky. Pri dlhších vychádzkach v prírode čižmičky nie sú veľmi vhodnou obuvou, dieťa v nich nemá pevný členok. Kubko pri svojej obľúbenej činnosti "sedím na zemi a prehadzujem kamienky" asi oceňuje aj podšitý zadoček, ale zatiaľ nám o tom neporozprával.

Odev dieťa pekne ochráni pred dažďom a vetrom aj vtedy, ak sme na výlete s nosičom, resp. keď malý turista nevládze a ocko ho nesie "na koni". Celý set sa dá pekne zbaliť, škoda, že k nemu výrobca nepribalil sieťované vrecko. Budeme ho pravdepodobne využívať celé obdobie od jari do jesene a podľa poveterostných podmienok pod ním bude zodpovedajúci počet vrstiev.

Skúsenosti po trištvrte roku - aktualizácia 26.3.2013

Set od Didriksons1913 používa náš drobec už pomaly rok. Máme za sebou letnú, jesennú i zimnú sezónu. Chlapček medzitým podrástol aj o cca 10 cm a stal sa z neho malý turista. Preto set používame veľmi často.

Bunda

Vlani v lete bola bunda skoro až po kolienka, dnes ju má Kubko pod zadok. Pod bundu obliekame potrebný počet vrstiev podľa počasia a šírka bundy je stále dostatočná pre pohyblivosť ručičiek a pohodlie dieťaťa. V mrazivých dňoch sme dokázali urobiť aj tzv. najzimnejší mix - termoprádlo, mikina, páperová vesta a ešte na to táto bunda. Páperovú vestu sme obliekali buď pod bundu alebo na bundu v závislosti od toho, či z neba padalo niečo mokré. Aj kapucňa stále vyhovuje. Hlavička nerastie toľko ako celé telíčko a tak suché zipsy na bokoch a vzadu regulujeme aj podľa veľkosti práve potrebnej čiapky. Rukávy sú ukončené manžetami na suchý zips, to je veľmi pohodlné, ak chceme dať dieťaťu rukavičky - zapnutím manžety ich upevníme v správnej polohe, aby sa dieťaťu pri rôznej činnosti "nevyzúvali" a aby si ich aj samo nemohlo dať dolu a nenápadne stratiť.
Na bunde vôbec nevidno zub času, žiadny oder, žiadne zmeny funkčnosti zipsov, cvokov, suchých zipsov. Rovnako ako na nohaviciach, aj tu sú výhodou reflexné prvky. Trochu prekážajú pri večerných fotkách s bleskom, kedy sa veľmi odrážajú, toto ale naozaj nie je možné označiť za chybu. Poddajný materiál bundy je výhodou, aj keď dieťa nosí malý ruksak. Nie vždy človek úplne odhadne spodné vrstvy a tak sa dieťa môže spotiť. V tomto sete sa nám chlapček nespotí, materiál je veľmi vzdušný. Ešte sa nám nestalo, že by v daždivom počasí bunda premokla. Ak beháme po vode, máme mokré nohavice zvrchu, ale spodné oblečenie zostane suché.
Sieťovaná podšívka bundičky je rovnako bez zmeny, nikde sa netrhá. Vnútorné vrecko nepoužívame. U dospeláckych búnd sa vnútorné vrecko často používa na okuliare, v prípade dieťaťa by obsah vrecka zavadzal pri hľadaní kamienkov, ktoré je potrebné hádzať do všetkých potokov, potôčikov, či jazierok, čo sú na dosah. Vonkajšie vrecká požívame tiež iba na maličkosti, ako je buffka alebo rukavičky. Vďaka zipsom nič nevytratíme.

Nohavice

Používali sme ich v kombinácii s rôznym oblečením - cez leto len s ponožkami, na jeseň pančušky, v zime dvoje rôzne hrubé merino nohavice. Ich veľká výhoda je, že pokiaľ sa dieťa zašpiní, tak ich ihneď po návrate domov preplákam v umývadle a nechám stiecť v sprche. Po poobedňajšom spánku sú opäť k dispozícii čisté.
Spodná šírka nohavíc dostatočne prekrýva topánočky, takže do nich nenaprší. Suchý zips v spodnej časti umožňuje dĺžku regulovať. Reflexné pásy v dolnej časti oceňujem najmä počas vychádzky v hmle a tme. Širka nohavíc aj pásu sa pekne prispôsobuje rastúcej postavičke malého chlapčeka. V prípade nosenia plienok je dobré pridať traky (klasické kšandy), aby plienka s "nákladom" neťahala dolu celé nohavice a dieťa nemalo holý chrbátik. Ak dieťa plienky nenosí, traky nepotrebuje. Šnúrka na stiahnutie v páse úplne stačí. Výška sedu je dostatočná aj predlžujúcej sa postavičke. Nohavice sú ľahké a skladné, zmestia sa aj do batôžka malého turistu. Látka na kolenách prežila už aspoň tri desiatky pádov bez akéhokoľvek poškodenia.

Záver

Set môžeme odporučiť všetkým rodičom detí, ktoré trávia veľa času vonku pri rôznych aktivitách. Je skladný a veľmi variabilný. Bundička sa dá nosiť aj k bežným nohaviciam, či na tepláčiky. Používame ju cca 9 mesiacov, zatiaľ bez potreby predĺženia. Predpokladaný interval, kedy z nej vyrastie aj po predĺžení rukávov a nohavíc, je podľa nášho odhadu dva roky od kúpy, čo v prípade detského ošatenia je asi sen každej maminy. Z tohto pohľadu je aj vyššia cena akceptovateľnejšia. Set príliš často nepcháme do práčky, je to zbytočné, povrchové ušpinenie odstránime špongiou, prípadne osprchujeme. Inak perieme na šetrný program s prípravkom pre outdoorové oblečenie.
Aj keď set používame veľmi často, žiadne zo švov nejavia známky opotrebovania, nepárajú sa a aj vzhľadovo vyzerajú oba diely ako nové. Takže veríme, že o nejaký ten rôčik set poslúži ešte aj súrodencovi.

Fotogaléria k článku

Najnovšie