Trasa

Prašník, časť Pustá Ves (VN Pustá Ves) – pomník baróna Wattenvyla – Orlie skaly – pomník baróna Wattenvyla – Prašník, Pustá Ves

Na Orlie skaly sa dá dostať z obcí Kočín, Lančár, Šterusy, ale my sme zvolili najkratšiu cestu priamo z Pustej Vsi, čo je miestna časť obce Prašník.

K pamätníku

Auto sme zaparkovali priamo pri vodnej nádrži Pustá Ves a prešli sme cez hrádzu a na jej konci cez most. Cestička viedla doprava popri nádrži, až kým sme neprišli k stromu s miestnym označením, kde sme nasledovali červenú šípku k pomníku Wattenvyla.

Po asi 20 minútach sme prišli k informačnej tabuli, kde sa dozvedáme o barónovi Albertovi von Wattenvylovi, ktorý tu má obnovený hrob s dreveným krížom. K hrobu sa dostaneme pokračovaním po ceste smerom k Orlím skalám po pár metroch napravo na zelenej lúke.

Po krátkej prestávke ideme lesnou cestou popri posede ku skalným útvarom. Keďže sme sa vybrali na skaly deň po daždi, miestami sa šmýkame na lesnej ceste. Fúkal slabý vietor smerom k nám, takže sme v poslednej chvíli vyrušili stádo muflónov, na ktoré máme v poslednej dobe v Malých Karpatoch šťastie.

Orlie skaly

Miernym stúpaním približne do pol hodiny od hrobu prídeme ku stromu, ktorý nás posiela k vyhliadke vzdialenej 100 metrov. Prichádzame riedkym lesíkom ku skalám, kde je tiež ohnisko. Počasie nám dnes, netradične v našom prípade, praje. Je polooblačno, fúka slabý vetrík a slniečko nás hreje. Rozkladáme deku, vyzliekame sa do krátkych rukávov a kocháme sa výhľadom na Kočín, chladiace veže atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach po ľavej strane, Záruby a veterné elektrárne pravdepodobne pri Cerovej priamo pred nami a po pravej strane vrch Klenová.

Návrat

Posilníme sa ovocím a po hodinke užívania si slnečného počasia, pekného výhľadu a ticha sa poberáme pomaly dole. Slnko sa skrylo za oblaky, tak sme sa museli obliecť a približne za trištvrte hodinu sme boli dole pri priehrade. Túra je to nenáročná a krátka, takže je vhodná aj pre rodiny s deťmi alebo seniorov.