Trasa

Kuchyňa, Camping park Karpaty – vodná nádrž Kuchyňa – okružný rozprávkovo-náučný chodník Bobria hrádza – vodná nádrž Kuchyňa, Camping park Karpaty

Upozornenie: Bobria hrádza je uzatvorená a rozobratá z dôvodu rekonštrukcie. Obec Kuchyňa má pripravený materiál na rekonštrukciu, ktorú chce urobiť v krátkom čase.
Dátum aktualizácie: 28.04.2017

Najprv sme si ešte raz ujasnili, že ide o vodnú nádrž Kuchyňa a nie o vodnú nádrž Vývrat, ktorá je tiež neďaleko obce Kuchyňa. Prejdeme obcou, vyškriabeme sa s autom na pármetrový priehradný múr, obídeme jednu stranu priehrady po asfaltke, ktorá ďalej vedie do chatovej oblasti, my sa však zvrtneme k nádrži a parkujeme na začiatku náučného chodníka tu. Je tu náučná tabuľa o celom projekte. Z tabule vyplýva, že chodník je stále rozostavaný, tak sme zvedaví. Pozdravíme sa s miestnymi rybármi a vyrážame.

Chodník vedie vŕbovým lesíkom s občasným výhľadom na priehradu. Vidíme aj dlhočiznú drevenú lávku. Onedlho míňame peknú lúčku s ohniskom, o minútku aj tri malé kovové tyčky na drevených podstavcoch. Sme trochu v rozpakoch, či toto má byť ihrisko, ktoré sme videli na mapke a ktoré sme aj neobozretne sľúbili drobcovi. Pokračujeme chodníkom a po pár minútach sme na drevenej lávke, vedúcej cez podmáčaný les. Vyzerá to tu veľmi pekne a Kubko pobehuje ako kozička. Tu zatiaľ môže... Prejdeme cez mostík ponad potok a lávka sa zvrtne doľava. Najskôr nás vedie medzi šachorinu, v hlave sa mi vynára spomienka na podobný výlet pred rokmi v USA.

O chvíľočku sa dostávame nad vodnú hladinu. Kubko je niekoľkonásobne poučený, že sa ma bude po celý čas držať za ruku a nesmie sa pustiť, lebo tu nie je zábradlie. S divším dieťaťom neodporúčam, lebo prechádzka lávkou trvá dosť dlho, ale Kubko je pán opatrný a celý čas sa disciplinovane držal za ruku a ku kraju sa nepribližoval. Inak to bol krásny zážitok, len bobry ani ich hrádze sme, žiaľ, nevideli a ani žiadnu náučnú tabuľu k nim. Na druhom konci lávky nás čakal kúsok poľnej cesty a prastaré lavičky s ohniskom, kde sa povaľovali odpadky. Prešli sme na priehradný múr, vedie tadiaľto panelová cesta, a obdivovali sme výhľad na Malé Karpaty. Na záver sme obišli zvyšnú stranu priehrady asfaltkou, kadiaľ sme išli tiež autom. Nie je tu veľká premávka a asfaltová cesta vedie príjemným lesíkom.

Po príchode k autu sa staršie dieťa tak dožadovalo opätovnej návštevy lávky, že sme si túto časť zopakovali a prešli cez lesík k lávke a opäť naspäť. Poslednou príjemnou bodkou okrem pikniku pri hladine bolo zoznámenie sa s rybárom, ktorý Kubkovi ukázal, aké ryby žijú vo vodnej nádrži.